کلاهپوستیها
هوالمحبوب
این پست برای مسابقۀ کتابخوانی نشر صاد و وبلاگ پژوهشگر نوشته شده است:
از بس این چند روز اسم این کتاب را سردر وبلاگ دوستان دیدهام که از صرافت نوشتن افتاده بودم، اما دیدم چون اغلب دوستان معرفی مختصری همراه با خلاصهای از داستان در پستهایشان آوردهاد، لازم دیدم همت به خرج داده و کمی به نقد کتاب بپردازم.
خلاصه داستان را اغلبتان کم و بیش خواندهاید: ماجرای مبارزات مردم آذرشهر به رهبری آیتالله مدنی در سالهای دهه چهل و پنجاه هجری شمسی.
شخصیت اصلی کتاب که داستان از زبان او روایت میشود، نوجوانی است اهل آذرشهر، نوجوانی که نه شخصیت پردازی درستی دارد و نه پیشینهای از او به مخاطب ارائه میشود. داستان کتاب، فضایی شبیه به بازیهای دست چندم کامپوتری دارد، انگار در یک بیوزنی و خلا گیر افتادهای. من هیچ رنگ و بوی تبریز و آذرشهر را از کتاب نگرفتم، چرا که چیزی به اسم فضاسازی در کتاب وجود نداشت. اصلی در داستاننویسی وجود دارد که از همان جلسات نخست به نوقلمان آموزش داده میشود اینکه نگو، نشان بده. هنر نویسنده این است که اتفاق را به جای روایت صرف، به من مخاطب نشان بدهد، درد را به من بچشاند، شادی را با روج و جانم آمیخته کند، اما در این کتاب با ما فقط و فقط با روایت صرف مواجهیم، روایتی که نه فراز دارد نه فرود. روایتی خستهکننده و حوصله سر بر که به شکل ناشیانهای سعی در قهرمانسازی از آیتالله مدنی دارد. در طول کتاب هیچ تعلیقی به چشم نمیخورد. نوجوان ما بزرگ میشود، ده سال از شروع روایت زمان سپری میشود، اما هیچ چیزی از این گذر ده ساله در کتاب به مخاطب عرضه نمیشود جز اینکه شخصت بزرگ شده و دیگر نوجوان نیست!
داستان از شروع تا پایان چه تغییراتی را از سر گذراند؟ شخصیت به چه بلوغی رسید؟ از کدام نقطه به کدام نقطه رسیدیم؟ هیچ و مطلقا هیچ. شخصیت داستانی باید کنشگر باشد، باید فعالیتی انجام دهد، باید آنی داشته باشد که مخاطب را به دنبال خود بکشاند، نویسنده باید مخاطبش را با فضاسازی درست، شخصیت سازی درست، تعلیق و هزار و یک شگرد دیگر، به دنبال خود بکشاند؛ اما افسوس که هیچ کدام از این اصلها در این کتاب اجرا نشدهاند.
گذشته از ایرادات اساسی به بدنۀ داستان، نکتۀ مهم دیگر ضعف ویراستاری کتاب است. جملهبندیهای ناکوک، عبارتهای آشفته، حروف ربط و اضافۀ بیجا، برای مخاطب اهل فن بسیار اذیت کننده است.
نویسنده را نمیشناسم اما این سومین کتاب از نشر صاد بود که مطالعه میکردم و متاسفانه ضعف ویراستاری در هر سه کتاب به چشم میخورد. امیدوارم در آینده کتابهای بهتری از این نشر نوپا مطالعه کنم.
خواستم بگم صفحه ی دنبال می کنم شده پر از کلاه پوستی ها
که خودتون اشاره کردین :)
به این میگن نقد :)
خسته نباشین :)
مطمین باشین خیلی بیشتر از خلاصه گویی ها و تعریف های کلی ارزش داره :)